Har du frågor?

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Byggföretagens vd om Galaxen Byggs roll

Galaxen Bygg ägs av Byggföretagen och flera stora byggbolag och samverkar i samverkansgrupperna över hela landet med branschens alla parter. Vi frågade Byggföretagens VD, Catharina Elmsäter-Svärd, hur hon ser på Galaxen Bygg.

Hur ser du på Galaxen Byggs roll i byggbranschen?

Byggföretagens vision är ett hållbart samhällsbyggande i världsklass och vi vill att bygg- och anläggningsbranschen ska kännetecknas av samhällsansvar. Genom Galaxen Bygg och samverkansgrupperna tar branschen också sitt sociala ansvar.

Genom arbetet med arbetsplatsförlagd rehabilitering för funktionsnedsatta har Galaxen Bygg en betydelsefull roll för att behålla kompetenta personer i byggbranschen. Dessutom är det en viktig uppgift att ge personer möjlighet att fortsätta yrkesarbeta i en anställning med anpassade arbetsuppgifter. Att kunna arbeta istället för att vara sjukskriven eller arbetslös är mer meningsfullt och värdigt för dessa personer. Här gör arbetsgivarna en viktig insats.

I det nya uppdraget, att även arbeta med nyanlända och de som står långt från arbetsmarknaden, kan Galaxen Bygg använda sina tidigare erfarenheter till att ytterligare bidra till kompetensförsörjningen i branschen. Vi måste få fler, både killar och tjejer, inklusive nyanlända att välja byggbranschen. Vi behöver folk med alla sorters bakgrund och erfarenheter.

Du pratar ofta om att branschen måste bli säker. Har Galaxen Bygg en roll att fylla där också?

Absolut, arbetet med att informera eleverna på bygg- och anläggningsgymnasierna om arbetsmiljö och hälsa är på uppdrag av branschen och viktigt. Arbetsgivare måste tillhandahålla skydd och arbeta med bra maskiner och annan utrustning, men medvetenheten hos de blivande arbetstagarna är a och o – att börja med att höja medvetenheten om arbetsmiljö och säkerhetsfrågorna redan i skolan är självklart. Vår vision är noll olyckor på våra arbetsplatser.

Dela i
sociala medier

Dela i sociala medier