Har du frågor?

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kostnadsfria platser för rehabilitering på Rygginstitutet

Galaxen Bygg och Rygginstitutet har sedan länge ett samarbete och Galaxen har genom åren skickat hundratals personer för rehabilitering till Rygginstitutets anläggningar.

Rygginstitutet vänder sig till personer med besvär i rörelseapparaten (tex rygg, nacke, fibromyalgi och andra smärttillstånd) och/eller stressrelaterade besvär. Några av huvudmålen för Rygginstitutets verksamhet är att deltagarna ska öka/bibehålla arbetsförmågan, öka självkänslan och motivationen, minska upplevda besvär samt minska sjukfrånvaro och vårdkonsumtion.

Så finansieras platserna

Stiftelsen Rehabiliteringsinstitutet för ryggåkommor står för hela rehabiliteringskostnaden och aktörer inom bygg- och skogsnäringen har tillsammans tilldelats ca 50 platser per år, vilket 2023 utökats till 100 platser.

Platserna är till för dem som har en koppling till byggbranschen och dit hör även de personer som är aktuella för Galaxens stöd. Målet ska vara att personen gör framsteg i rehabiliteringen efter en vistelse på Rygginstitutet och förhoppningsvis kunna öka eller bibehålla sin arbetsförmåga.

Personen som deltar bör kunna få förebyggande sjukpenning av Försäkringskassan alternativt lön från sin arbetsgivare under vistelsen.

Rehabiliteringsupplägg

Rygginstitutet finns i Vaxholm och i Sundsvall och det är vid anläggningen i Sundsvall som de kostnadsfria platserna erbjuds. Rehabiliteringen i Sundsvall pågår under fyra veckor och det ingår boende om man är långväga. Varje år är det ca 10 grupper som startas, i regel en ny grupp var femte vecka.
Rygginstitutets byggnad i SundsvallEn rehabilitering i Sundsvall hos Rygginstitutet består av flera steg:

  • En individuell kartläggning och rehabplan görs för patienten.
  • Ökade kunskaper genom utbildning.
  • Träningsterapi och olika typer av fysisk aktivitet.
  • Beteendeförändringsarbete inom flera områden.
  • Avslappning, kroppskännedom, mental träning mm
  • Uppföljning under cirka ett års tid.

Många av dem som deltar är mycket nöjda med vistelsen och behandlingen och både Sekotidningen och tidningen Byggnadsarbetaren har gjort reportage från Rygginstitutet där flera av de intervjuade har fått sin plats via Galaxen Bygg. Om du har en anställning via Galaxen Bygg och är intresserad och vill veta mer ta kontakt med din koordinator.

Rygginstitutet

Här kan du läsa mer om Rygginstitutet i Sundsvall

länk

Galaxen besöker Rygginstitutet

Följ med Galaxen-TV till Rygginstitutet och se hur elektrikern Filip från Skövde fått hjälp med sina nackproblem och hittat en väg mot ett mer hållbart arbetsliv.

länk

Maskinförare

Läs reportaget i Sekotidningen om hur några maskinförare får rehabilitering på Rygginstitutet pga smärtor från arbetet.

länk

Byggnadsarbetare

Läs reportaget i Byggnadsarbetare om hur en rehabilitering på Rygginstitutet kan se ut.

länk