Har du frågor?

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Rekryteringsträff för kvinnor i Göteborg

Den 5 mars hölls en rekryteringsträff för kvinnor som vill arbeta i byggbranschen i Byggarnas hus i Göteborg. Runt 50 kvinnor deltog och 8-10 byggföretag från byggbranschen samt utbildningsaktörer fanns på plats.

Syftet med träffen är att locka fler kvinnor till byggbranschen och visa att det är ett alternativ om man står utanför arbetsmarknaden idag.

Ali Isa, matchningskoordinator på Galaxen Bygg, är den som tagit initiativ till träffen. Alis uppdrag är att hitta byggarbetsplatser och ge möjligheter åt människor som står långt ifrån arbetsmarknaden att få in en fot i branschen.

  • Vi skapar en mötesplats specifikt för kvinnor så att de får möjlighet att träffa representanter från arbetsgivare som kan visa vad branschen har att erbjuda. Många företag inom byggbranschen idag strävar efter att bli mer jämställda och diversifierade arbetsplatser, säger Ali Isa.

Byggnads och Byggföretagen var medarrangörer och kvinnliga inspirationstalare var inbjudna, bland annat Amanda Eklund från Serneke och Sonja Larsson på Erik Larsson Bygg.

Elah Kahhiliaan var en av de arbetssökande kvinnorna på plats. Hon hoppas att träffen kan leda till kontakter som på sikt kan ge jobb.

  • Jag är utbildad arkitekt och det som lockar mig är att det här är en bransch det händer mycket i, säger Elah. Jag brinner för arkitektur.

Elita Da Silvia fick tips om eventet via moderatorn Amanda Eklund.

  • Jag har en utbildning inom Byggteknik på Chalmers och idag hoppas jag kunna knyta nya kontakter som kan leda till arbete, berättar Elita. Jag gillar tempot i byggbranschen. Det händer mycket och det känns som man får utmanas på ett roligt sätt. Jag har alltid velat jobba i byggbranschen.

Även några byggföretag är på plats på eventet. NCC representeras av Rebecca Calvin som är HR-partner.Arbetar ni aktivt med att locka kvinnor till ert företag?

  • Ja, absolut det gör vi. Vi deltar exempelvis på olika events som riktar sig mot kvinnor. Vi sitter med i ledningsgruppen på skolor som har bygg- och anläggningsprogrammet och pushar mycket för att få in fler tjejer till bygglinjen. Vi på NCC jobbar även mycket med mångfald och ser gärna till att få in fler personer in i samhället – vi alla behövs.

Varför är det viktigt att få in fler kvinnor i byggbranschen?

  • Forskning visar ju att en grupp som har mångfald generar bättre resultat. Det är viktigt att få med oss kvinnor så att vi speglar hela samhället också.

Även byggföretaget Tornstaden fanns på plats genom Moa Mindedal som är personalansvarig.

Arbetar ni aktivt med att locka kvinnor till ert företag?

  • Ja vi ser ofta till att ha med kvinnor när vi rekryterar, det är något vi alltid tänker på när vi ska anställa ny personal. Sedan handlar det ju slutligen om att rätt person får jobbet. Vi samarbetar med skolor och pushar mycket för att skolor ska ta in tjejer.

Varför är det viktigt att få in fler kvinnor i byggbranschen?

  • Mycket visar ju på att en blandad grupp som består av både kvinnor och män mår bättre och presterar bättre.

Dela i sociala medier

Dela i sociala medier