Har du frågor?

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Att ställa om från yrkesarbetare till tjänsteman efter en olycka

När muraren och betongaren Alf Nielsen vaknade upp på sjukhuset efter en svår olycka var det första han frågade sin fru ifall hon hade meddelat hans närmaste kollega Jens att han inte kunde komma till jobbet. Arbetsmoralen och lojaliteten har alltid varit hög förklarar han.

Sjukhusvistelsen blev fem månader lång – Alf Nielsen hade brutit ryggen och var förlamad från bröstet och neråt, all rörlighet och känsel var borta. Orsaken: ett fall vid downhill cykling.

Innan olyckan hade Alf Nielsen bara hunnit arbeta fem månader hos sin arbetsgivare Byggconstruct. Efter en vecka på sjukhuset kom två representanter från arbetsgivaren på besök.

  • Jag kände redan då att det här kommer de att lösa på något vis. Det kändes genuint när de kom upp på sjukhuset och det var skönt att få det stödet, säger Alf Nielsen.

Resan från att hela yrkeslivet arbetat med kroppen ute på byggarbetsplatser till att behöva ställa om till tjänsteman har varit allt annat än enkel. Alf Nielsen hade till exempel inte använt en dator på 20 år. Tillsammans med HR på Byggconstruct och Galaxen Byggs rehabiliteringskoordinator Lotta Cohen skapades en plan för hur Alf skulle kunna komma tillbaka. Avstämningar, så ofta som en gång i veckan med Galaxen Byggs rehabiliteringskoordinator, har underlättat den mödosamma resan tillbaka.

Den ursprungliga planen var att Alf skulle få prova på fem olika arbetsområden och sedan få välja det som passade honom bäst. Områdena var bland annat Garanti och eftermarknad, Kalkyl samt Maskinuthyrning. Det första Alf provade på var Garanti och eftermarknad och redan efter några veckor kände han att han inte behövde prova de andra förslagen. Han insåg att här kunde ha en få en bred insikt om hela byggprocessen.

Göran Andersson är Alfs handledare på Garanti och eftermarknad. Idag delar de rum och Alf lär sig varje dag genom jobbet och genom att ställa frågor, men han har och ska också gå ett antal utbildningar.

Göran Andersson och Alf Nielsen i deras gemensamma kontorsrum

  • Min organisation behövde förstärkas, så det fanns ett behov, säger Göran Andersson. Det finns mycket erfarenhet i Alf som han inte ens förstår att han har. Han har ju gått på byggen 15 år och det är bra om man kan hämta kompetens från den egna leden. Det här ett lyckat exempel på hur det går att komma tillbaka till arbetslivet efter en olycka. Arbetsgivaren Byggconstruct har ställt upp på alla håll och kanter, menar Göran Andersson.

Idag hanterar Alf Nielsen garantianmälningar som kommer in i dataprogrammet, tar emot dem, ser till att de hamnar på rätt ställe och återkopplar på ärenden. Efter kurser i entreprenadjuridik är tanken att han ska utöka sitt ansvarsområde. Alf Nilesen är social och vill gärna komma ut på servicebesök. Anpassningar har gjorts i hans bil så att han kan köra själv. Han berättar att han gärna vill sprida och öka kunskapen om ryggmärgsskadade och visa att det fortfarande går att göra mycket fast man är hjulbent, som han själv uttrycker det.

Alf Nielsen i förarsätet i sin bil med bildörren öppen och rullstolen utanför.

Idag, 1,5 år efter olyckan, jobbar Alf 50 procent, vilket till stor del har att göra med att han inte kan sitta för länge – då finns risk för trycksår. Han måste ibland ligga ner och avlasta kroppen.

Byggconstruct har ett gym och där har de ordnat två träningsstationer särskilt för Alf. Handledaren Göran Andersson peppar Alf att han ska utnyttja gymmet mer.

  • Träningen är viktig! Alf har bara armarna kvar att jobba med, 20 procent av kroppen. Träningen är bra för blodcirkulation och framtida tålighet att sitta till exempel.Alf Nielsen vid sin träningsmaskin i företagets gym.Göran Andersson menar att det finns tre viktiga förutsättningar för att en sådan här resa tillbaka efter en olycka ska fungera.
  • Nummer ett är att det finns en drivkraft och vilja hos personen, det går inte att tycka synd om sig själv. Det andra är en arbetsgivare som förstår att det finns resurser kvar. Det tredje är att man måste kunna ta emot hjälp. Alla behöver stöd i någon form någon gång i livet, men man ska också klara av att ta emot hjälpen och det har Alf gjort, säger han.

Alf lyfter också stödet från både sin familj och fru samt från Galaxen Byggs rehabiliteringskoordinator.

 

  • Lotta Cohen på Galaxen Bygg har drivit på efter att jag sagt att jag vill fortsätta jobba, säger Alf Nielsen. Det stödet betyder väldigt mycket och vi kommer att fortsätta träffas. För mig är jobbet viktigt!

Rehabkoordinering

Här kan du läsa mer om vår tjänst Rehabkoordinering där vi stöttar företag och medarbetare i rehabilitering.

länk

Dela i
sociala medier

Dela i sociala medier