Har du frågor?

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Ärlighet varar längst

”Att vara ärlig är nyckeln till att en anställning med anpassade arbetsuppgifter ska fungera.”

Det säger Björn Berntsson, platschef på bostadsprojektet Lindholmskajen på Peab i Göteborg. Det är viktigt att tala om vad man har för problem och varför man är på Galaxen Bygg, och att man inte skäms för det menar han.

På bygget arbetar John, 54 år, som sedan länge har problem med ryggen. När han gav upp sitt eget företag inom bygg- och anläggning var han till slut ärlig mot sig själv, men det tog många år innan han kunde erkänna för sig själv att han inte kunde fortsätta. 2016 var han tvungen att sätta punkt på grund av smärtan i ryggen – efter 40 år i branschen.Platschefen Björn till vänster och arbetstagaren John till höger

Efter många läkarkontakter konstaterades att två diskar i hans rygg var ”färdiga”. För första gången i sitt liv fick han anmäla sig hos Arbetsförmedlingen och via sin handläggare kom han i kontakt med Galaxen Bygg, en kontakt som han har upplevt som positiv från dag ett.

John hade tankar på omskolning, men är idag glad att han kan använda sina kunskaper och vara kvar i branschen i och med anställningen via Galaxen Bygg.

På Peab har John ett anpassat arbete där han framför allt arbetar med logistik, bland annat håller han ordning på alla hyresmaskiner och han har också kört den inhyrda teleskoplastaren mycket. Arbetsuppgifterna är varierade och han är själv noga med att säga ifrån när det uppstår situationer som inte fungerar på grund av ryggproblemen. Något som förutsätter att arbetskamraterna också är informerade om att John har en anställning med anpassade arbetsuppgifter och vet vad han inte kan göra.

I början måste man prata mycket om vad det är som gör att man behöver anpassade arbetsuppgifter, vilket många kan uppleva som lite jobbigt.

  • Det är klart att det inte är så lätt att prata om vad man har för problem när man söker anställning. Då vill man ju hellre prata om vad man klarar av, men det är viktigt för att det ska fungera säger Björn, platschefen på Lindholmskajen.

Janet Larsson, Johns handläggare på Galaxen Bygg, konstaterar att det också är en förutsättning för att kunna hitta ett lämpligt arbete och därefter kunna ta fram en bra handlingsplan för rehabiliteringen.

Björn, som anställt personer från Galaxen Bygg tidigare, menar att arbeten runt ikring bygget, som till exempel arbetet med maskinerna eller runt säkerheten, ofta är perfekt för en person som behöver anpassade arbetsuppgifter och inte kan arbeta så fysiskt. Beroende på vad personerna har för funktionsnedsättning får arbetet anpassas därefter.

  • Det är en lyx att få in någon från Galaxen Bygg, som John, som har så mycket kompetens.

Själv hoppas John kunna vara kvar i byggbranschen fram till sin pension.

  • Jag ser fram emot varenda dag att gå till jobbet – jag trivs så bra här, konstaterar han.

Är du arbetsgivare

Om du är arbetsgivare och intresserad av att rekrytera personer via Galaxen Bygg läs mer här.

länk

Söker du arbete?

Om du är arbetstagare med en funktionsnedsättning och med erfarenhet/utbildning från byggbranschen läs mer här.

länk

Dela i
sociala medier

Dela i sociala medier